… És megpihenünk lefelé néző kutyában… :-)

A jóga a legtökéletesebben felépített mozgásrendszer, amivel valaha is találkozhattam. Egyes ászanákban miközben bizonyos izmok keményen dolgoznak, ezzel egy időben más izmok hatékonyan nyúlnak, mindeközben az egész gyakorlás hat a lelkünkre is, még akkor is, ha csak a fizikai gyakorlásra koncentrálunk. Ez a legfőbb oka, hogy végül a jóga mellett köteleződtem el és bizonyos formában a személyi edzéseimbe is belecsempészem. Sőt, előfordul, hogy az egész személyi edzés jóga elemekre épül.

Egyik kedvenc pózom a lefelé néző kutya. Egy idő után a vendégeim is megszeretik, bár az elején olykor viharosan indul a kapcsolatuk. Első alkalommal el szoktam mondani, hogy talán még most nem hiszi el, de ez egy nagyon kellemes, pihenő póz lesz… és akkor villannak felém az ennek az edzőnek elment az esze típusú tekintetek…:-D. Férfi vendégeim pedig rendszerint megjegyzik, hogy a kellemes pózokról egész más elképzeléseik vannak :-).

A mozdulat valóban a hátát nyújtóztató kutya tartására hasonlít. Intenzíven nyúlik a gerinc, a térdhajlat és a váll, a fordított testhelyzet pedig javítja a fej vérellátását.

Hogyan vegyük fel a pózt? Helyezkedj négykézláb állásba. A lábak csípőszélességnyi terpeszben vannak és a térdek pont a csípő alatt helyezkednek el. Kezekkel a vállak vonalából lépj egy tenyérnyit előrébb. Nyisd szét az ujjaid a kézfejeden, támaszd be a lábujjakat és emeld el a térdeket a talajról. Először hagyd a térdeket enyhén hajlítva, ekkor még a sarkak nem érintik a talajt, lábfejek párhuzamosak. Ülőgumód kezdd el tolni a plafon felé. Mellkasoddal két vállad között közelíts a combod felé. A fej laza, ne emeld fel, ne feszítsd vissza a nyakat. Szép lassan kezdd el nyújtani a térdeket, közelítsd a sarkakat a talajhoz. Nagyon jó, ha a sarkaddal tudod érinteni a talajt, de nem baj, ha nem. Fontos, hogy a térdet csak tartsd egyenesen, de ne feszíts rá. Maradj benne a pózban, ameddig jól esik, majd pihenj meg kisgyermek pózban.

Miért olyan nehéz mégis megtartani, ha ez egy kellemes, pihenő, nyújtó póz? Az első probléma ott kezdődik, hogy a modernkori nyugati kultúránkban sokat ülünk a számítógép előtt. Előre esik a vállunk és gyakran megerőltetjük a kezünket is a sok gépelés, egérhasználat közben. Ezért eleve egy kartámaszos gyakorlat komoly fájdalmat tud okozni kézfejünkben, csuklónkban. Nagyon fontos, hogy megtanuljuk eloszlatni a súlyt a kezünk és a lábunk között. De ez csak az egyik probléma. A másik, hogy a napi görnyedés, ülés következtében a felvett rossz tartás rögzül, a tartásért felelős izmaink rövidülnek. Ezért különösen fontos, hogy ha már legalább elkezdünk egy mozgás programot, a nyújtásra is szenteljünk kellő időt és figyelmet az edzés végén.

Lefelé néző kutya könnyített verziója ha enyhén hajlítjuk a térdet. Minden esetben hajlítanunk kell a térdet, ha azt vesszük észre a tükörben, hogy nyújtott láb esetén görbe a hátunk a pózban. Ez többnyire azért fordul elő, mert a combhajlító izmunk (hamstring) rövidült állapotban van. Lehet, hogy egy jó darabig térdhajlítva kell végeznünk a pózt. Emiatt viszont nem kell aggódni, mert rendszeres jógázás, vagy akárcsak az edzések után lévő alapos nyújtás következtében az izmok folyamatosan lazulnak. Fontos nagyon ebben az esetben is, hogy legyünk türelmesek magunkhoz és mindig csak a saját fejlődésünkre koncentráljunk, ne hasonlítsuk magunkat másokhoz.

Emlékszem kezdő jógaoktatóként beleestem abba a hibába, amibe a legtöbb oktató, hogy nagyon kemény órákat akartam tartani. Egyik alkalommal odalépett hozzám egy lány, aki kedvesen annyit mondott, nagyon jó az óra, kicsit lehetne könnyebb és hozzá tette: nekünk a lefelé néző kutya még nagyon nem pihenő póz...

Azóta szállóigévé vált: „és megpihenünk lefelé néző kutyában”, már várják, hogy jöjjön, immár pihenőként élik meg :-). Személyi edzettjeim többsége, pedig miután megismerte és esetleg épp kimarad a póz a nyújtás blokkból, akkor rögtön jön a kérdés: csinálunk még egy olyan kutyát :-)?

A póz jótékony hatásai:

  • Nyugtató, stresszoldó, segít az enyhe depresszió oldásában
  • Energetizálja a testet
  • Hatékonyan nyújtja a vállat, combhajlító izmot (hamstring),vádlit
  • Erősíti a karokat és a lábakat
  • Elmulasztja a fejfájást, fáradtságot és az álmatlanságot
  • Segíti az emésztést