„Minden napi kenyerünket”, vagy fohászkodjunk valami másért?

Reggel, amikor elindulsz munkába, szinte minden utcasarkon egy pékségbe botlasz. A mai rohanó életmódunk mellett, a legegyszerűbb beugrani valamelyikbe, és megvenni ott egy szendvicset, vagy péksüteményt, teljes kiőrlésű pékárut, hozzá egy kávét, kakaót vagy tejet és már készen is van a tápláló reggelink. De mégis miért van az, hogy egy ilyen reggeli után szinte biztosan éhesek vagyunk nagyjából egy óra múlva?

Fontos leszögezni, hogy a gabonafélék az ember legősibb táplálékai közé tartoznak. Azonban mind a gabonafélék, mind az emberi szervezet sokat változott az elmúlt két évszázadban. Ma már a tömegtermelés jellemző mindenre, ezért a boltok polcain fellelhető pékáruk nagy többsége sok mindent képvisel, de ez ma már sajnos nem egyenlő sem az egészséggel, sem pedig az értékes tápanyaggal.

Fogyasztóként biztosan előnyben részesíted a nagyobb croissant, kiflit, zsömlét... A gyártók pedig egyre kisebb tömegből készítik el a nagyobb térfogatú pékáruikat azonos önköltségen. Gyakran használnak ehhez légbefúvatásos technikát. Teljes kiőrlésű pékáruk címén pedig nagyon gyakran színezett, magokkal meghintett, többségében fehér liszttel készített termékeket kínálnak a polcaikon. Így lényegében üres kalóriákat veszel magadhoz és szinte biztosan eléred már a reggeliddel azt a cukormennyiséget, amit a szervezeted napi szinten tolerálni tud.

Akkor felejtsük el örökre a pékségeket? Nem feltétlenül. A finomított fehér liszt valóban kerülendő, de ha nem vagy gluténérzékeny, akkor a valódi teljes kiőrlésű pékáruk fogyaszthatók. Ezek a termékek többnyire kisebbek, tömörebbek fehérlisztes, illetve színezett társaiknál. Miután megeszel belőlük egy kisebb szeletet, vagy egy kisebb méretű péksüteményt, 3-4 óráig biztosan nem éhezel meg. Amire figyelned kell, hogy a valódi teljes kiőrlésű pékáruknak magasabb a rosttartalma, így nagyobb folyadékbevitelre van szükséged. Egyébként is fontos, hogy a napi folyadékfogyasztás elérje a 2-3 litert (víz, ízesítetlen teák formájában).

Amennyiben viszont fogyás a célod a teljes kiőrlésű pékáruk fogyasztását sem javasolom napi szinten. De akkor mégis mit reggelezzünk? Nagyon jó alternatíva:

  • zabkása,
  • zabpehely aszalt gyümölcsökkel és magvakkal magtejjel, vagy tejjel (erről is lesz majd cikk itt, a blogon),
  • sült, vagy főtt tojás zöldségekkel,
  • banános tojásrántotta
  • gyümölcsök,
  • puffasztott quinoa, vagy köles magtejjel, vagy tejjel
  • chia puding gyümölcsökkel

Ha pedig mindenképpen szendvicsre vágysz, kövesd a Fitness Terápiát facebookon is, ahol megosztok könnyen elkészíthető illetve beszerezhető, érdekes kenyérhelyettesítőket…