Maradjunk még egy kicsit hasizom fronton…

Gyakori kérés vendégeimtől, hogy legyen több hasizom gyakorlat az órán, mert leginkább innen szeretnének fogyni. Viszont szép, feszes hasunk nem a végtelen számú hasizom gyakorlattól lesz. Időzzünk még el egy kicsit ebben a témakörben, és ígérem, hamarosan áttérünk a másik kényes területre, a farizmokra is…

Az „alma” típusú elhízás elsősorban a férfiakat érinti, de a nőknél sem ritka. A pocak nagyjából fiatal felnőttkorban kezd kialakulni, és ha nem foglalkozunk vele, csak növekedni fog. Reggel általában kisebb a hasunk, mint este. Ennek a legfőbb oka, hogy estére a kötőszövetek kicsit megereszkednek. Az esti nagy vacsorák és az utána elfogyasztott sör pedig csak tovább ront a helyzeten. Étrendünkben érdemes csökkentenünk, illetve elhagynunk a szénsavas italokat. Az oldott szén-dioxid bélben való kiszabadulása miatt növelhetik a belek keresztmetszetét. Ha alma típusú elhízásra vagyunk hajlamosak, érdemes továbbá odafigyelni az étkezés közbeni folyadékfogyasztásra. Étkezés előtt 30 perccel, illetve után 45 perccel fogyasszunk szénsavmentes italt. Fontos lesz továbbá az ételek helyes társítása, például gyümölcsöt ne étkezés után fogyasszunk (ez túlzott gázosodást tud okozni). Magas rosttartalmú gabonákat, lúgosító kölest, párolt zöldségeket, zöldturmixokat érdemes beépíteni az étrendünkbe.

Fontos lesz a hasizmunk fejlesztése is. Különösen a külső, belső ferde hasizom és a haránt hasizom fejlesztése. Ez utóbbi a legfontosabb ahhoz, hogy képesek legyünk a tartásunkat kijavítani, fontos a belső szervek megtartása és a pocak visszaszorítása terén. A belső hasizmok stabilizálják a törzset, megfelelő működésük nagyon fontos a gerinc védelme érdekében. Fejlesztésükkel egy idő után természetessé válik az egész nap megtartott és nem kiengedett has, amitől máris vékonyabbnak fogunk tűnni…

Tisztáztuk, hogy a teljes felüléseket érdemes kihagynunk az edzés programunkból, még akkor is, ha nem fáj a derekunk. Azt is megbeszéltük, hogy a fekvőtámasz póz egy nagyon jó statikus gyakorlat a hasizmaid edzésére és átvettük, hogyan is kell helyesen megtartani. Ráadásul azért is lesz nagyon jó gyakorlat, mert edzi a külső, belső ferde hasizmokat és a haránt hasizmot is. De számos olyan más hasizom gyakorlat van, amivel gerincbarát módon edzheted hasizmaidat.

Minden olyan gyakorlat jó lesz neked, amikor a hanyattfekvésben a derekad stabilan a talajon tudod tartani. Ne aggódj, nem a hasprés az egyetlen ilyen gyakorlat. A hasprés amúgy is csak az egyenes hasizom felső szakaszát edzi meg, ezért nem túl hatékony pocak esetén. Érdemes inkább a lábaidat elemelni a talajról. Ha stabilan lent tartod a derekad, akkor akár a lapockák kiemelése nélkül is (ergo a fej és a felsőtest marad a talajon), tudsz nagyon kemény hasizom gyakorlatokat végezni. A mellékelt fotón mutatok pár ilyen gyakorlatot, illetve holnap a Fitness Terápia facebook oldalán bemutatom az egyik kedvenc hasizom gyakorlatomat. Addig pedig csemegézz ezekből a gyakorlatokból: