Tiszta fehérjeforrás a hús? Húsbavágó kérdések spirituális, érzelmi és racionális szinten…

Ezt a bejegyzést szintén erős idegzetű olvasóimnak ajánlom. Joggal jöhet a kérdés, hogy na ne, ha már ez sem jó, akkor mégis mit egyek? Természetesen itt sem foglak eltanácsolni a húsevéstől, ahogy korábbi cikkeimben sem tettem, de nem árt tisztáznunk néhány húsbavágó kérdést.

Előző cikkemben elmeséltem, hogy spirituális megfontolásból 3 hétig nem fogyasztottam húst. Lényegében egy akkor végzett, tanfolyami követelmény volt. Emlékszem, hogy mennyire féltem tőle: ki fogom-e bírni? Mivel pótlom a fehérjét? El fogok hízni… Elárulom, nem történt semmi azonkívül, hogy ezután nem ettem húst hússal, több alapanyag került az étrendembe és kreatívabb lettem a konyhában. De mi volt ennek a célja? Tisztább tudat elérése. A spirituális elmélet szerint, amikor egy állat tudja, hogy meghal iszonyatos félelmet él á,t és halála után is ott marad a félelem és a szenvedés rezgése a húsában. Lényegében minden, amit élete során átélt. Amikor pedig Te elfogyasztod ezt a húst, ezeket a rezgéseket, negatív energiákat veszed magadhoz. Spirituális szempontból ezért nagyon fontos, hogy ha mégis a húsfogyasztás mellett döntesz, válassz olyan tenyésztőtől, akiknek az állatai viszonylag szabadon nevelkedtek, láttak napot, legeltek, éltek…

De lépjünk vissza kicsit racionálisabb vonalra. A mai, gépesített világban generációk nőhetnek úgy fel, hogy végig sem kell gondolniuk, hogyan kerül az a csirkemell a tálcára. Ha vidéken nőttünk fel talán láttunk csirke-, disznóvágást, esetleg részt is vettünk benne. Ez még a humánus verzió, bár itt sem a legnagyobb boldogsággal hajtja a fejét az állat a késbe. Én mindig azzal nyugtattam ilyenkor magam, hogy igen, de ezek az állatok meg sem születnének, ha mi nem akarnánk őket megenni. Az ember a csúcsragadozó és bár nincs olyan karmunk, fogazatunk, mint egy ragadozónak, de képesek vagyunk bármit megteremteni, előállítani (és ennek a mondatnak ebben a bejegyzésben még lesz jelentősége).

Akkor mi a helyzet a paleo diétával? Igen logikus a mellette szóló érvrendszer. Ez így, van, mert mindent meg tudunk magyarázni és az okos emberek még többet. Ugye a paleo diéta az evolúciós pszichológiára épít, és ezzel magyaráz mindent. Paleo diétával pedig teljes mértékben szembe megy a szuperfoodokat tartalmazó vegán (sőt, nyers vegán) táplálkozás. Sajnos már nem emlékszem a videó forrására, amit ezzel kapcsolatban láttam, de ez az elmélet azzal igyekezett bizonyítani, hogy az ember nem ragadozó, hogy megvizsgálták hogyan viselkedik egy kölyök ragadozó állat, amikor elé tesznek egy prédát (pl. nyulat), és hogyan viselkedik ebben a helyzetben egy kisgyermek? A kölyök ragadozó prédát lát benne, és le akarja vadászni. A kisgyermek örül neki és játszani akar vele, eszébe sem jut megenni… Ez is elgondolkodtató épp úgy, mint a paleo érvrendszer…

46.jpgDe most már térjünk át valóban a racionalitás mezejére. Évente kb.1 billió állatot ölnek le csak az Egyesült Államokban. Ha bírjuk idegekkel, nézzük meg az Élelmiszeripar Zrt c. filmet. Interneten könnyen rátalálunk, és akár online is meg tudjuk nézni. Nyersen bemutatja a nagyüzemi állattartást, a csirkéket, akiknek annyi helyük sincs, hogy akár csak két lábra álljanak és életükben nem láttak napfényt, és ott vannak a fogyasztásra szánt emlősállatok, akiket kimerülésig szaporítanak, a kicsinyeik, akik akár azonnal vágóhídra kerülnek… De nem csak ezért érdemes húst és hústermékeket termelőtől vásárolni. Bár az élelmiszerbiztonságot a cégek saját érdekükben betartják, törvényi keretek között rengeteg lehetőségük akad a feldolgozásra, állományjavításra. Ha elolvasod egy felvágottnak a címkéjét, láthatod, hogy mennyi adalékanyag van benne és egész biztosan ott szerepel a cukor is valamilyen formában. Ezenfelül teljesen legális élelmiszeripari technológia feltölteni kollagénnel a húst, ami képes a vizet magába zárni és megtartani (ezáltal a termék térfogatát növelni). Szabályozott keretek között megtörténhet a hús újraépítése, büntetés csak akkor jár, ha az ilyen készítményekre filézett, natúr címke kerül. Egyértelmű, hogy a gyártó nem fogja ráírni, hogy ez egy kutterezett készítmény, de az összetevőket kénytelen feltűntetni. Érdemes kritikusan szemlélni minden sok összetevőből előállított húsipari készítményt. Valamint ne feledkezzünk meg arról sem, főleg most, hogy közeleg Húsvét, hogy szintén legális a sonkatömbök összeragasztása és az injekciós gyorsérlelés (forrás: Sebestyén Balázs – Tóth Gábor: E-mentes övezet, avagy mit reggeliztél ma?).

Továbbra sem szeretnék sem lebeszélni, sem rábeszélni senkit egyik élelmiszerünk fogyasztásáról/ra sem. De érdemes átvizsgálni alapélelmiszereinket (hús, tejtermékek, kenyér, cukor), különösen akkor, ha tisztában vagyunk a nagy fogyókúrás alapelvekkel, úgy gondoljuk, helyesen táplálkozunk, de valahogy mérleg és a tükör mégis egész mást mutat.