Létezik formás fenék guggolás nélkül…?

A guggolás nagyon jó farizom gyakorlat. Ha helyesen végezzük, elviekben nem okozhat panaszt. Hangsúlyoznám, hogy elviekben, mert erre még visszatérünk hamarosan induló szakértői rovatban.

Évekkel ezelőtt a hot iron elterjedésével jelentek meg a nagyobb súlyok az aerobik órákon is. Alakformáló órák általános gyakorlatává vált a nagyobb súllyal való guggolás. Ekkor még én is rendszeres résztvevője voltam az ilyen típusú óráknak, de egyre kevésbé szerettem ezeket a gyakorlatokat. Természetesen éreztem, hogy a súllyal való guggolás során keményebben dolgozik a farizom, de ez a fájdalom elenyésző volt ahhoz képest, amit a vállamban és a hátamban éreztem. Ma már persze tudom, hogy a rossz testtartásom miatt éreztem ezt a fájdalmat, de akkor csak realizáltam, hogy a gyakorlatok döntő részét nem tudom végig csinálni, így búcsút intettem ennek az óratípusnak, viszont a formás fenékről nem akartam lemondani és megnyugtatlak kedves Vendégem, hogy neked sem kell…

47.jpgLéteznek más hatékony gyakorlatok is erre az izomcsoportra. Például nagyon jó gyakorlat a kitörés. Könnyebbnek és talán kevésbé hatékonynak tűnik, mint a nagy súllyal való guggolás, pedig ez nem így van. A kitörés már egy instabilabb gyakorlat és tovább nehezíthető, akár a gyakorlat kitartásával, akár egy kitöréses sétával és természetesen itt is használhatunk súlyokat. Jógában is „megjelenik”, mint harcos 1-es ászana. Akik rendszeresen jógáznak, tudják jól, hogy a póz kitartása bizony igen kemény munkára kényszerítik a farizmot.

Ma már szerencsére kezdenek elterjedni az egyensúly gyakorlatok az edzéstervekben.
Amikor csak egy lábon állunk már dolgoztatjuk a középső farizmot, dolgozik a combközelítő és a négyszögű ágyékizom. Nehezebb egyensúly gyakorlat például jógában a harcos 3-as póz. Rövidebb idejű kitartása is igen kemény munkára bírja a farizmokat is.

48A legegyszerűbb farizom gyakorlatok is nagy kihívást tudnak jelenteni, ha egy kicsit módosítva hajtjuk végre őket. Holnap a Fitness Terápia facebook oldalán a négykézláb helyzetben lévő lábemelésre mutatok két haladó alternatívát, amiben nem csak a farizom fog nagyon keményen dolgozni, hanem sok más izmunk egyszerre, és még súly sem kell hozzá.

Ezek a farizom gyakorlatok kevésbé terhelik a térdet, és akkor sem okoznak panaszt, ha már deréktáji panaszokkal küzdünk. Sőt. Nagyon sokszor okozója a gyenge farizom a deréktáji panaszoknak. Első körben tartásbeli hiba alakul ki. Gyengesége esetén a medence előrebillen, a has előreesik, a fenék hátra tolódik (kialakul az úgynevezett kacsatartás), ami hosszú távon ízületi problémákat okoz az ágyéki gerincen és a medence környékén. Tehát farizmunk megfelelő erősítése nem csak esztétikai kérdés, hanem a egészségünk megőrzése érdekében is esszenciális.

Mostantól a honlapon elérhetővé tettem számotokra egy 55 perces fitnessterápiás edzést. A feliratkozás után ingyenesen és korlátlanul hozzáfértek a videóhoz. Feliratkozás után azonnal elindul a videó, illetve kapni fogtok egy levelet, amiben benne lesz a link, így később is bármikor eléritek ezt az edzést 🙂