Rövidebb idő alatt lehetünk vékonyabbak, gyorsabban tudunk izmot építeni, ha beépítjük a nyújtást az edzésprogramunk végére?

A válaszom: igen. Szándékosan választottam ezt a címet, mert ha még nincsenek komoly fájdalmaink, hajlamosak vagyunk a nyújtás idejét lecsalni az edzésből, vagy pedig inkább még erősítésre, zsírégetésre felhasználni ezt az időt is, pedig sokkal hatékonyabb lenne az edzés programunk, ha az utolsó 8-10 percet valóban nyújtással töltenénk.

Kevés az időnk. Munka előtt vagy után, épp csak beesünk az edzőterembe, olykor még a bemelegítés is elmarad. Amikor pedig kezdődik a nyújtás, fogjuk magunkat, elpakoljuk az eszközeinket és már rohanunk is tovább. Edzőnk még utánunk szól, hogy ne felejts el nyújtani. Te pedig csak visszamosolyogsz. Ő is tudja, Te is tudod, nem lesz nyújtás. Nincs rá idő, amúgy is csak fogyni szeretnél, vagy épp nagyobb izmokat szeretnél építeni, az a jó, ha jól bedurran. Jól ismerem ezt, hiszen volt idő, amikor én is pontosan ugyanígy edzettem. Keménynek tartottam magam, hogy bírom a fájdalmat, de ha már akkor tudtam volna, hogy nem csak a sérüléseket tudom vele elkerülni és a kellemetlen izomlázat, hanem sokkal hamarabb fogok vékonyabbnak látszani és gyorsabban fejlődnek majd izmaim, valószínűleg sosem hagyom ki és megkímélem magam nagyon sok más következménytől is.

Edzésünk végén érdemes legalább 8-10 percet nyújtásra szánni. Egy jól összerakott stretching gyakorlatsorban nem csak azokat az izmokat nyújtjuk meg, amiket adott edzésen megdolgoztattunk, hanem a tartásért felelős izmokat is, amelyek hajlamosak például az egész napos ülés, görnyedés után rövidülni. Ha kellő figyelmet szentelünk erre, akkor egy jól megválasztott edzésprogram mellett, hamar ki tudjuk javítani a tartásunkat és hamarabb fogja környezetünk észrevenni a változást. Vékonyabbnak és magasabbnak fogunk tűnni, pedig esetleg még ténylegesen nem is fogytunk.

Férfi társainknak is érdemes kellő figyelmet szentelni a nyújtásnak, mivel az izmok és kötőszövetek optimális hosszának, az izomegyensúlynak a visszaállítása segít, hogy következő alkalommal az edzés során újra teljes mozgáspályán dolgoztassuk izmainkat, ezáltal jobb teljesítmény és gyorsabb fejlődés érhető el.

Nem mellesleg nagyon sok sérüléstől és fájdalomtól menthetjük meg magunkat, ha azt a 8-10 percet még önmagunkra szánjuk. Természetesen sosem késő elkezdeni, de minél előbb szentelünk rá időt, annál könnyebben és hamarabb érjük el, hogy megszűnjön a fájdalom, hogy látványos legyen a változás testünkön. Ez éppúgy működik, mint a hízás-fogyás folyamat. Nem két hónap alatt szoktunk felszedni 10 kilót és nem is ennyi idő alatt szabadulunk meg tőle. Megrövidült, zsugorodott izmainkat sem egy 10 perces nyújtás után nyerik vissza eredeti állapotukat.

Holnap a Fitness Terápia facebook oldalán egy videóban bemutatok egy kb. 10 perces stretching programot, amit érdemes beilleszteni edzésetek végére. Önmagában ezt a 10 percet ne végezzétek, mivel ezek statikus nyújtó gyakorlatok, amit már bemelegedett izmokkal érdemes végigcsinálni. Ha csak nyújtani szeretnétek, akkor érdemes elmenni egy stretching, vagy egy könnyedebb jóga órára. Az oktató segítségével, először bemelegítitek az izmokat, és utána maradtok benne a statikus gyakorlatokban.