Gerinctréning egy könnyed torna, vagy egy hatékony program a vonzó és egészséges alak elérésére?

A gerinctréninget még ma is sokan a senior tornával azonosítják. Ha még nem elég erős a fájdalom a hátunkban, derekunkban, nem is ezt az óra típust fogjuk előnyben részesíteni. Mivel minél előbb vékonyabbak, izmosabbak szeretnénk lenni, megyünk a boksz aerobikra, a kondi, illetve alakformáló aerobik órákra. Ugrálunk, nagy súlyokkal guggolunk, kitörünk. Térdünkbe, derekunkba villanó fájdalomra pedig csak legyintünk, hiszen kemények vagyunk, kibírjuk… Félreértés ne essék, nagyon jó, ha sportolunk. Viszont, ha időnként már fáj a derekunk, hátunk, térdünk, érdemes a választott sport mellett beiktatnunk gerinctréninget, jógát, vagy stretchinget.

Múlt héten már fókuszba került az óra végi nyújtás fontossága, ami sokat segíthet helyes tartásunk visszanyerésében, de önmagában sajnos nem elegendő. A tartáshibák sajnos nem csak a rövidülésre hajlamos izmok zsugorodásának köszönhető, hanem a gyengülésre hajlamos izmok túlnyúlásának is. Egy jól felépített gerinctréning komplexen kezeli az emberi testet: fokozatosan felépített, szimmetrikus terhelést biztosít, mobilizáló, erősítő és nyújtó elemeket tartalmaz, ergo nem egyenlő a vég nélküli hátizom erősítéssel.

Legelső lépés egy ilyen edzésen a helyes tartás megéreztetése a testtel. Szándékosan használom a megéreztetést, mert ha épp csak kiszabadultunk az íróasztal mögül, és életünk első ilyen óráján veszünk részt, még lehet nem is leszünk képesek ezt a tartást felvenni, vagy pedig nagyon túlfeszítettnek fogjuk érezni. Idővel, pedig ahogy megfelelően fejlődnek az izmaink, egyre tovább leszünk képesek benne maradni a helyes tartásban, egyre kényelmesebbnek fogjuk érezni, sőt egy idő után már tudatosan figyelni fogunk rá. Az elongáció (helyes tartás – gerincvonalában való nyújtózás) során csökkenteni tudjuk a gerincben a porckorongokra nehezedő nyomást, ezáltal javul a tápanyagellátásuk.

Fontos része lesz a gerinctréningnek továbbá az ízületek teljes, fájdalommentes átmozgatása mozgástartományuk megőrzése és az ízületi porc védelme miatt. Nem utolsó sorban pedig fontos eleme lesz az egyensúly gyakorlat (akár instabil alátámasztással, akár alátámasztási felület csökkentésével) mely a stabilizáló izmokat erősíti meg, illetve tanítja meg gyors reagálásra, amint kibillenünk egyensúlyunkból.

Ezek a gyakorlatok olykor kívülről szemlélve egész egyszerűnek tűnnek, pedig egyáltalán nem azok és egyszerre rendszerint több izmot dolgoztatnak meg. A változás testünkön pedig nagyon hamar látványos lesz.

Holnapi kisvideóban a Fitness Terápia facebook oldalán átbeszéljük az elongációt, mert bármilyen edzést is választasz, ez lesz az alapja, hogy mielőbb elérd a vágyott alakot, miközben kíméled ízületeidet…