Hogyan válasszuk meg desszertjeinket, ha nem akarjuk, hogy a tükör bosszút álljon? 3 egyszerű, alakbarát megoldás a cikkben.

Ma már nincs olyan diéta, egészséges életmód, ami ne tartalmazna édességeket, sőt, ami nem desszertjeivel hirdetné magát. Sokkal több csokoládét, süteményt fogyasztunk, mint 20-30 évvel ezelőtt. Valamint hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy a mindenmentes édességekből büntetlenül, korlátlan mennyiségben fogyaszthatunk. Sajnos ez nem így van. Nem létezik egészséges süti diéta. Óhatatlanul jön a kérdés, és egészségtelen igen?

Egyoldalú, drasztikus mennyiségre csökkentett étkezéssel természetesen lehet fogyni, csak nem érdemes. Általában amíg fiatalok vagyunk, nem sokat törődünk a következményekkel: adott pillanatban akarunk vékonyak, csinosak lenni, és mindeközben megenni bármit, amit csak megkívánunk. Ráadásul a média sem segít nekünk. Töménytelen mennyiségű reklám zúdul ránk, amint sugárzóan szép és csinos nők, vonzó férfiak boldogan fogyasszák a cukros üdítőket, chipseket, desszerteket, csokikat. Vajon mennyi termék fogyna ezekből a termékekből, ha a gyártóknak kötelező lenne képekkel illusztrálni, hogy hová vezet túlzott fogyasztásuk? Nem csupán az elhízásra gondolok, hanem a narancsbőrre, a fogak romlására, a fakó hajra, bőrünkön megjelenő mitesszerekre, pattanásokra…

A Fitness Terápia korábbi cikkében már beszéltünk arról, hogy óvatosan kell bánnunk a cukorral. Fehér lisztes élmények helyett is kerestünk jobb és egészséges megoldásokat. Miért ne választhatnánk megszokott desszertjeink helyett is alakbarátabb verziót? Bemutatok most 3 egyszerű megoldást, így kedvünkre választhatunk, akkor is, ha a süteményekért rajongunk, vagy ha csokoládéfüggők vagyunk, és akkor is, ha szívesebben veszünk meg édes készterméket…

Ha egy ideje az olvasóim között üdvözölhetlek, akkor már biztosan észrevetted, hogy én is okat foglalkozom az édességekkel és szinte mindig igyekszem erre jó alternatívákat kínálni. Nem véletlen, rettentő édesszájú vagyok. Az én gyengém a sütemény és az édes péksütemény. Nagyon kevés helyen lehet ebben a két kategóriában jól választani, ezért szoktam elkészítésükkel otthon kísérletezni. A képen például az első és második egészséges csokoládéfelfújtam látható. Az első a ronda, de finom kategória, a második már szép és egyben maradt, de a közepe nem maradt folyós. Lehet, még sok-sok egészséges felfújtat kell készítenem és megennem :-), mire meglesz a tökéletes recept.

Desszertjeinket el tudjuk ma már készíteni egészségesebb változatban, de tudnunk kell, hogy ezeknek a süteményeknek is viszonylag magas marad a kalória tartalma. Így, ha fogyni szeretnénk, nagyon jó választás egy cukormentes, mag-, rizs-, vagy zablisztből készült sütemény hetente 2-szer, 3-szor. Ezek a lisztek – a lassabb szénhidrát felszívódás miatt – hamar okoznak teltségérzetet, ezért kevesebbet is tudunk fogyasztani ezekből a süteményekből. Érdemes még arra odafigyelni, hogy mivel édesítjük ezeket a desszerteket. Édesítésre jó pl. eritrit, agavészirup, nyírfacukor, stevia, kisebb mennyiségben méz. Érdemes elkerülni a cukrot, fruktózt, aszpartam tartalmú édesítőszereket. Ne ijedjünk meg az új alapanyagoktól (búzaliszt helyett, rizs-, zab-, vagy maglisztek, illetve édesítők). Ha ismerjük kedvenc desszertünk tésztájának milyen állagúnak kell lennie a fehérlisztes verzióban, akkor már nyert ügyünk van. Lehet, hogy az alapreceptnél kicsit több folyadékra lesz szükségünk, vagy épp több tojásra ahhoz, hogy a tészta összeálljon. Eritritből, nyírfacukorból, illetve steviaból biztosan többet kell hozzáadnod a süteményhez, mint cukorból. Ha viszont agávészirupot használsz, bánj vele óvatosan, szinte még a méznél is édesebb.

A csokoládét gyakran azonosítják a szeretet kifejezésével, jutalmazással. Ma már pedig a magas kakaótartalommal rendelkezőket egészségesnek mondják, sőt antioxidáns tartalma miatt javasolják is napi fogyasztását. Ez általában a 70% kakaótartalom feletti csokoládékra vonatkozik, amik már enyhén kesernyés ízűek, magasabb árfekvésű, minőségi termékek. De természetesen a napi fogyasztás itt sem a napi egy táblát jelenti, hanem mindössze 1-2 kockát.

Nem utolsósorban pedig az egészségesnek nyilvánított édesipari termékeknek olvassuk át alaposan a csomagolást. Rengeteg kekszet, nápolyit, csokoládét igyekeznek a gyártók csábító felirattal eladni: cukormentes, gluténmentes, laktózmentes, mindenmentes… Ne dőljünk be azonnal ennek, egy picit böngésszük át az összetevőket. A cukormentes keksz nagyon gyakran készül fehér lisztből és a teljes kiőrlésű változata nagyon gyakran tele van cukorral. Ha nagyjából elégedettek vagyunk a termék összetételével, még nézzük meg, hogy mennyi telített zsírt tartalmaz és pontosan mennyi cukor van benne. Nők szervezete napi 25 gramm cukrot tud tolerálni, a férfiaké 37-et. Telített zsírsavakból pedig általában napi 20 gramm az elfogadható mennyiség. Például a képen látható édesség összetételében egészen jó, ha késztermékek közül szeretnénk édességet választani.

Fogyaszthatunk édességeket, csak érdemes itt is tudatosabbá válnunk, és akkor a tükör sem fog bosszút állni rajtunk :-).