Viszlát iroda test – tartásjavítás – 2. RÉSZ – avagy miért fontos, hogy tartásunk javítása legyen az elsődleges cél, amikor elkezdünk sportolni?

A cikk első részében 3 jógapózt mutattam be, amivel sokat tudunk javítani a görnyedt tartásunkon. Még egy kicsit időzzünk el itt és nézzük meg, miért fontos kijavítanod a görnyedt tartásod azontúl, hogy szebb tartásod legyen és elmulaszd a hát-, és nyakfájásod? Maradjunk még először „csak” az előre helyezett fejtartás és az előre eső vállak probléma körénél. Sajnos itt nincs kivétel, mindenkit érint, aki ülő munkát végez, vagy előre kell hajolnia munkája során, szabadidejében olvas, szörfözik a neten, főz, gyereket nevel, autót vezet és még sorolhatnám tovább… Sajnos szinte nincs olyan tevékenység, amit ne magunk előtt, kissé előre hajolva végeznénk. Ha pedig tudatosan nem figyelünk oda és nem kezdjük el ezt ellentétes mozdulatokkal kompenzálni, akkor borítékolható, hogy ez a rossztartás rögzül, izmaink nem megfelelően fognak működni, ez pedig hosszú távon mozgásszervi betegségekhez fognak vezetni.

A görnyedt tartás egyik velejárója a kiegyenesedett nyaki lordózis, vagyis az előre helyezett fejtartás. Előre helyezett fejtartás esetén nagy teher nehezedik a nyaki gerincre, ezen belül is a porckorongokra. Fejünk súlya nagyjából 5-7 kg. Ez a teher pedig abban az esetben, ha a lordózisunk kiegyenesedett nagyobb terhet jelent a nyaki szakaszon lévő porckorongokra. Úgy képzeld el, mintha az 5 kg-os táskát, amit cipelsz, oldalra kiemelt karral kellene haza cipelned. Gerincünk ugyan erős, stabil és egyben rugalmas is, ezért nagy teherbírásra képes. Viszont ha folyamatosan nagy teherbírásra kényszerítjük, előbb-utóbb elfárad és borítékolható a sérülés.

Szereted a konditermi edzéseket, nem félsz a nagy súlyoktól, a nap fénypontja a reggeli, vagy az esti edzés. Remek dolog, ha rendszeresen jársz edzeni. A gépekkel és a szabad súlyokkal végzett edzés programmal könnyen lehet szép és látványos izmokat építeni. Azonban, ha rögtön neki kezdünk egy általános edzésprogramnak, ami nem célirányosan a saját tartásunk javítására szolgál elsődlegesen, nagyon könnyen lesérülhetünk. Például előre eső vállak esetén szabályosan kivitelezhetetlen az egyszerű váll gyakorlat: az oldalemelés. Ennél a gyakorlatnál még inkább előre fogjuk tolni a fejünket, hogy láthatólag oldalra emeljük fel kezünkkel a súlyt, így csak még jobban terheljük a nyaki porckorongokat. De probléma lesz a fekvenyomásnál, a guggolásnál, a lehúzásnál… Előbb-utóbb a vállunk is sérülni fog.

Szeretsz futni, mert teljesen kikapcsol. Szintén nagy terhet jelent a porckorongoknak, hiszen azt az „5 kg-os táskát nem csak oldalra kiemelve”, de még emellett futva is kell haza cipelned.

Lételemed az aerobik, ki nem hagynád kedvenc csoportos óráidat. Nagyjából ugyanaz mondható el, mint a konditermi edzésről és a futásról együttvéve. Ezen az óratípuson gyakran előfordul, hogy súllyal kezedben, nyakadban, szökkensz a gyakorlatok végzése során, így mondhatjuk, hogy a porckorong romboló hatások összeadódnak ezeknél a gyakorlatoknál.

Végül, de nem utolsó sorban beszéljünk még kicsit a kerékpározásról. Ennél a tartáshibánál ez lesz a legveszélyesebb. Itt miközben előre dőlve fogjuk a kormányt, kénytelenek leszünk megemelni a fejünket, hogy lássuk pontosan az utat, így a nyíróerő a porckorongokon folyamatosan hat majd a porckorongokra. Ha időnként zsibbadást érzünk a karunkban, akkor érdemes legalább addig háttérbe szorítani a biciklizést, amíg kijavítjuk a tartásunkat.

Ha a rossz tartásunk már rögzült, és nagyon merevek az izmaink, nem lesz könnyű helyesen végigcsinálni a 3 jógapózból álló 10 perces jógát, amit az előző bejegyzésben bemutattam nektek. Erre az esetre összeállítottam egy másik 5 perces programot, amit ugyanezzel a problémával küzdő „vendégem” mutat be a következő videóban. Ő az én apukám. Hamarosan elkészítjük azt a teljes mozgásanyagot is, amivel apukám gerincét karbantartjuk, aminek hatására elmúlt a zsibbadás a karjában és derékszakaszból eredő fájdalmai is elmúltak. Addig is jöjjön a videó:


Érdekel egy otthon végezhető gerincbarát edzésmódszer, amivel egyszerre formálhatod az alakod és fejlesztheted az izomzatod?

Add meg a neved és az email címed, és egy videóban megmutatom neked.