Pocak és ami mögötte van…

Strandszezon idején rendszerint fókuszba kerülnek testünk kritikus részei. Ahogy melegszik a hőmérséklet, úgy kerülnek le az egyes ruhadarabok…

Személyi edzőként pedig gyakran kapom én is a kérdést, hogyan tudok combról, hasról, fenékről fogyni. Majd erre jön a lelombozó válaszom: lokális fogyás nincs. Természetesen lehet úgy alakítani egy személyi edzést, hogy a test formálásával a kritikus terület már ne legyen annyira szembeötlő, de nem tudunk csupán egy bizonyos területről fogyni.

Ezúttal beszéljünk a sokakat érintő pocakkérdésről. Mitől alakul ki a kidomborodó, csüngő has, vagy éppen mit takar, a feszesen kidomborodó has?

Amikor felmerül a pocak kérdés, mindig eszembe jut gyerekkori legjobb barátnőm sztorija. Közel 4 éves volt, amikor anyukája várandós lett testvérével. Anyukája pocakjával egy időben kezdett el növekedni apukája pocakja is, mondhatni szinte hasonló méretűre. Barátnőm teljes mértékben biztos volt benne, hogy nem egy, hanem két kistestvére lesz. Kitartóan várt azután is, hogy megszületett fiú testvére és nagyjából csak 6 hónappal később adta fel teljesen a reményt. Apukája pocakja megmaradt és persze jött a kérdés, vajon mi lehet mögötte….?

Leginkább a férfiakat érinti az alma típusú elhízás, de nők között is előfordul. Ha a derék körfogata nagyobb, mint a csípő körfogata, akkor hasi elhízásról beszélhetünk. Ha ebbe a típusba tartozunk és még éppen nincs is nagy pocakunk, de nem figyelünk a megelőzésre, akkor minden bizonnyal előbb-utóbb megjelenik.

A pocak mögött kitágult vékony és vastagbél, illetve a köréjük épülő zsigeri zsírszövet, kötőszövet, kötőszöveti folyadék, majd a bőr alatti zsírszövet található. A belső nyomás hatására a hasfal kitágul és idővel egyre tovább és tovább tágul. A rendelkezésre álló területet zsigeri zsírszövet tölti ki végül. A helytelen táplálkozás mellett kialakulásának a fő okai a mozgáshiány és az ülő életmód.  Ülés közben a hasi zsigerek tovább tágítják a hasfalat.

Étrendi téren érdemes elkerülni a szénsavas italok fogyasztását. Étkezés közben elfogyasztott italok is tágítják a gyomrot és a beleket. Az esti nagy vacsorák sem könnyítik meg a dolgunk, ha laposabb hasra vágyunk. Érdemes lesz korlátozni az édesség-, és alkoholfogyasztást, valamint minden olyan ételt, amire érzékenyek vagyunk, és felesleges bélgázokat okoznak.

Edzés tekintetében pedig nagyobb hasfal esetén nem kimondottan az egyenes hasizom fejlesztésére, hanem inkább a külső, belső ferde hasizmokra, valamint az ennél is mélyebben fekvő haránt hasizomra kell koncentrálnunk. A haránt hasizom lesz a kulcs a belső szervek megtartásában és pocak visszahúzásában. Az ágyéki gerincszakasz védelme érdekében is kulcsszerepet játszik a haránt hasizom, hiszen a gerincet fűzőként körbe ölelő izmok egyike.

Haránt hasizmunk aktiválása egy nagyon egyszerű kis mozdulat. A köldökünket kell behúznunk a gerincünk irányába. A hasfal alsó részén fogunk érezni egy kis feszülést. Csak annyira kell behúznunk, hogy megtartva még nyugodtan tudjunk lélegezni és beszélni. Ezzel máris munkára bírtuk a haránt hasizmot. A következő kisvideóban pedig bemutatok egy gyakorlatot, amivel egyszerre tudjuk dolgoztatni a haránt hasizmot és a ferde hasizmokat, sőt emellett még bekapcsolódik a farizom is. Izgalmas hangzik, ugye? Ha tetszett ez a bejegyzés, kérlek oszd meg másokkal is.


Érdekel egy otthon végezhető gerincbarát edzésmódszer, amivel egyszerre formálhatod az alakod és fejlesztheted az izomzatod?

Add meg a neved és az email címed, és egy videóban megmutatom neked.