„Én azt hittem, hogy a salsa, az valami szószféleség”….:-D

A salsáról mindig eszembe jut egyik kedvenc sorozatom jelenete:

Majd Antal titokban megtanul táncolni, lenyűgözi Gabit és elveszi feleségül. Persze addig még lesz benne sok-sok fordulat és vicces jelenet :-).

Elérkezett a várva várt intenzív kubai salsa nyári tanfolyam hete. Vegyes érzelmekkel indulok a tanfolyamra. Mindig aggodalommal tölt el, amikor be kell illeszkednem egy teljesen új környezetbe, idegen emberek közé. Vagy 50-szer megszólal a kisördög a vállamon: menj haza, pihenj, aludj egy nagyot… De nem, megiszok még egy kávét és megyek.

Megérkezve a táncstúdióba, nézem a várakozó embereket. Sokan már ismerik egymást. Ez így számomra megnehezíti a beilleszkedést. Csendesen háttérbe húzódom. . Elkezdődik az óra. Megnyugszom. A tanárok zseniálisak. Egy pillanat alatt jó hangulatot teremtenek. Örülök, hogy itt vagyok. Jól tanítanak, pillanatok alatt párba állunk és már párban is gyakorlunk. A fiúk körbe haladnak, mindig cserélődik a partner. . Mindenkivel nagyon jó táncolni, de persze hamar kialakul, kik lesznek a kedvenceim. Már az első alkalommal teljesül az egyik kívánságom. Szeretem a Despocito dalt. Akárhányszor hallom, elképzelem, hogy táncolok rá. Már az első két óra végén van szabad tánc. Megszólal a Despocito, és épp az egyik oktató fiú lép hozzám. Már nem is érdekelnek a lépések, nem kell koncentrálnom, csak követem őt, és táncolok :-).

Igen, tudom, hogy ez kizomba és nem salsa, de az eredeti videoklip tánca nem tetszik, nekem az túl sok, túl közönséges.

Egy picit nézzük fitneszterápiásan is magát a tanfolyamot. Már az első alkalommal átvesszük a helyes tánctartást. Ezt nevezzük is így, mert amit a táncban helyes tartásnak neveznek, azt mi gerinctrénerek javítandó tartáshibának. Méghozzá ez a fokozott ágyéki lordozis állapot. Nem véletlen ez a latin táncoknál, hiszen a csípőmozgásnak itt különösen hangsúlyos szerepe van, és ennek a tartáshibának köszönhetően, íveltebb és kerekebb a popsi. Ezt hívják brazil (vagy kacsa) popsinak. Hátulról ez nagyon szép látvány, de ha megnézzük oldalról, akkor már látszik a tartás hátránya is, ez pedig az előre eső hasfal. Ez pedig a haránt hasizom gyengeségének köszönhető. Bizony a legcsinosabb oktató lánynak és fiúnak is van egy kis előre eső pocija…

 

 

 

De nincs ezzel semmi baj, ha csak tánc idejére kényszerítjük magunkat ebbe a tartásba, a minden napjainkba pedig beépítjük a tartáshibára vonatkozó korrekciós gyakorlatokat. Edzenünk kell a haránt hasizmunkat, hasizmokat és a farizmokat is. Nyújtanunk kell a combhajlító izmunkat (a combunk hátsó részén helyezkedik el). A következő gyakorlat kiváló a haránt hasizom, ferde hasizmok és farizom együttes edzésére:

De térjünk vissza kicsit a tanfolyam és a tánc hangulatára.  Óráról órára egyre jobb a hangulat. Ugyan egyre több a lépés, és egyre könnyebben zavarodom bele, hogy éppen melyik is fog következni, de azért nőként „könnyű” dolgom van. Vagy inkább csak könnyebb, mint a fiúknak. Nekem csak a partnerem vezetésére kell figyelnem, és csak a profi szemek veszik észre, ha elrontom a lépésem. A fiúknak viszont nehezebb, miközben táncolnak, fejben már előre meg kell tervezniük a következő figurát… Negyedik napra egészen otthonosan érzem magam az új környezetben.

Utolsó nap késik pár fiú, így az első táncnál pár nélkül maradok. Odalibben mellém az oktató lány, beáll fiúnak. Épp csak tánctartásba helyezkedünk el, mindenki mosolyog, mi is magunkon. A lánnyal kb. egyforma „magasak” vagyunk. Ő sötétbarna, én világos tónusokkal. Ez alkalommal ő neon pink felsőt visel, én pedig neon citromsárga felsőt. Az egyik srác megszólal: milyen jól mutattok együtt, mint két finom gumicukor. Felejthetetlen bók :-D.

Eljön a buli napja. Előkerül piros ruhám a szekrényből. Haj belőve, enyhe smink és tükörbe nézve ritka pillanatok egyike, teljesen elégedett vagyok a látvánnyal. Megérkezünk a buliba egy kisebb társasággal. Tánctéren megpillantok egy nagyon csinos lányt, aki profin táncol. Mutatom őt a társaságomnak. Ők is rajta felejtik a szemüket, és engem elönt a büszkeség. Ő Melinda barátnőm.

Az egyik fiú táncolni visz :-). A parkett széléről ismerős szempárok villannak felém, itt vannak a tanfolyami társaim. Egy szám után csatlakozunk hozzájuk. Az egyik srác azonnal megjegyzi, hogyha ilyen csinosan jövök buliba, nem sokat fogok ülni. Én csak mosolyogva megjegyzem, nem is ezért jöttem. Érti a célzást és már visz is táncolni. Megérkezik gyerekkori legjobb barátnőm. Férjével együtt profi táncosok. Táncpartneremmel felkérjük őket. Barátnőm férjével is nagyon jó együtt táncolni. Tisztában van vele, hogy kezdő vagyok, nem figurázza túl, forgat, de hagy időt a lépéseknek, egyértelmű a vezetése.

A piros ruhám valóban megteszi a hatást. Nagyon sokan felkérnek, ismeretlenek is. Velük egy kicsit nehezebb, mert hoznak olyan figurákat, amiket nem ismerek. Meglepődnek, amikor nem úgy lépek, ahogy kellene. Mondom kezdő vagyok. Megkérdezik mikor kezdtem. A válaszomon, hogy a héten, ledöbbenek. Meggyanúsítanak, hogy biztosan táncoltam mást korábban. Nemleges válaszomra még több bókot kapok és ezúttal nem csak a szemem csillogására.  Két pasi éles vitába kezd, kié lesz a következő tánc velem. Végül megyek a nyertes "párbajhőssel." Néhány szám után pihenni indulok, de abban a pillanatban hozzám lép az egyik haladó fiú a tanfolyamról. Vele nagyon jó táncolni, azonnal elfelejtem, hogy pihenésre vágytam.

A buli vége felé pedig táncolok egy oktató fiúval. Nemcsak szuper táncos, de nagyon vicces figura is. Egyszerre táncoltat és nevettet. Nem mintha salsa közben nem húzódna automatikusan vigyorra a szám. De nem csak nekem. Pontosan ez az, ami megfogott még ebben a világban. Mindenki kedves és mindenki mosolyog. Nincsenek részeg emberek, mindenki intelligens és udvarias. A pasik férfiként viselkednek, és mi nők lehetünk mellettük. Olyan szintű önbizalom növelő tréning, amit egyetlen tükör előtt végzett gyakorlat sem tud pótolni. Az elejétől a végéig bomba nőnek érzem magam. Éjjel haza érve realizálom, hogy a hajam ismét átnedvesedve rálapul már a testemre, a sminkem enyhén elkenődött, de az a levakarhatatlan vigyor ott van az arcomon.