Szeptemberi újrakezdés 3 lépésben…

Az első őszi hónap közepére nagyjából mindannyian visszarázódunk kötelességeink mókuskerekébe, és ezzel együtt újra tervezhetjük életmódváltásunk megvalósítását. Miért ideális hónap ez változtatni céljaink megvalósításának megfelelően életvitelünkön? Mert újra kialakul a napi rutinunk és sokkal könnyebb beilleszteni a meglévő kötelességeink közé azokat a feladatokat, amelyeket szeretnénk szokásainkká tenni.

A nyári szabadság alatt én is kissé elengedtem magam. Előtérbe kerültek azok a tevékenységek, melyeket különösen kedvelek, pedig csak módjával végezhetek a gerincem, térdem és alakom védelme érdekében.
Nézzük ebből mi is legnyilvánvalóbb: alakom védelme. Szeretek enni és természetesen sok-sok ételt szeretek, amelyek gyakori fogyasztása hatására olyan „jól táplálttá” válok. Nyári szabadságom eredménye plusz három kiló, ami talán nevetségesen kevésnek tűnhet, de mivel alacsony vagyok, rajtam ez olyan látványos, mint amikor egy átlagos magasságú nő öt kilót szed fel. Ez az az állapot, amikor éppen kényelmetlenné és előnytelenebbé válnak kedvenc ruháink…

Nagyon szeretek táncolni, futni, valamint a fitnesz tábor keretében én is újra elcsábultam a különböző aerobik órák vidám hangulatának, miközben keményen megdolgoztattuk testünket. A gyakorlatok nagy része sajnos már nem esik jól a testemnek, ezért ezeket módosítottan hajtottam ugyan végre, de az új kihívást jelentő gyakorlatoknak nem tudtam ellenállni én sem.

Mindezek után szeptember számomra is az újrakezdés hónapja lesz: célom megszabadulni a felszedett plusz kilóktól, közben pedig stabilizálni törzs-, far- és lábizmaimat, hogy az újra megjelent derék-, hát-, és térdfájásnak ismét búcsút inthessek és továbbra is végezhessem kedvenc hobbijaimat... Velem tartasz?

Az első és a legfontosabb, hogy döntsünk el, milyen mozgásformát választunk. Feltételezem, hogy te is gerincbántalmakkal küzdesz, ezért a következők közül érdemes választani:

 • személyi edzés gerinctrénerként végzett oktatóval
  Itt leszel a legnagyobb biztonságban.  Az oktatód csak rád figyel és figyelembe véve a te egyéni gerincproblémádat és céljaidat, kizárólag olyan gyakorlatokat ad, amelyek abban segítenek, hogy minél előbb elmúljon a fájdalmad, és mielőbb stabil izmokkal rendelkezz.
 • gerinctréning, vagy gerincjóga
  Bár nem egyéni fitneszterápiás eszköz, mégis nagyon hatékony, mert az emberek többségének jelenlegi világunkban nagyon hasonló az életritmusa, ezért már az általánosan jótékony hatású gyakorlatok is nagyon sokat segítenek abban, hogy jobban érezd magad.
 • core training
  Kevésbé jellemző óratípus a fitnesztermiórarendekben, de nagyjából ugyanaz mondható el, mint az előzőnél. Talán egy kicsit hatékonyabb alakformálás. Én személy szerint nagyon sok core elemet fűzök bele személyi edzéseimbe, illetve jóga óráimba.
 • egyéb fitnesztermi csoportos órák, amit legalább gerinctréneri végzettségű oktató vezet
  Itt érdemes óra elején felhívnod az oktató figyelmét a problémádra. Külön figyelni fog rád, és a számodra nem megfelelő gyakorlatok helyett, kapsz más alternatívát, vagy pihenőre int. Ha az edzések után és másnap is jobban érzed magad, akkor valószínűleg jó helyen jársz.
 • túrázás a szabadban
  A legjobb, amit önállóan tehetsz gerinced egészsége ebben a szép, őszi időben. Akár még közbeiktathatsz néhány törzsizom gyakorlatot is, és ettől még inkább edzésjellege lesz.

A második fontos lépés, hogy tervezd meg az edzéseid időpontját.

Ezek mindenképp olyan időpontok legyenek, amit nem zavarhat be semmi más kötelességünk. Ha szabadban történő edzés mellett kötelezzük el magunkat, akkor rossz idő esetén legyen alternatívánk. Ha minél előbb szeretnénk jótékony hatást érezni magunkon, akkor heti 3 alkalommal kell terveznünk. Tudom, hogy sokszor ennek anyagi korlátai is vannak, de például, ha egy edző segítségét kérjük, biztosan segít akkor is, ha hetente például csak egyszer tudunk elmenni hozzá.

Harmadik fontos lépés, hogy akár a fogyás, akár hízás a célod, ha nem változtatsz az étkezéseden, akkor a jelentős változás sokáig fog váratni magára, illetve el sem jön olyan mértékben, ahogy szeretnéd. Erre rendkívül sok alternatíva áll rendelkezésedre, ha nincs semmi ételintoleranciád. Amennyiben mégis van, akkor is kapsz most már hatékony segítséget. Ilyen esetben érdemes szakemberhez fordulnod.

 • Választhatsz olyan táplálkozási alternatívát, ahol száműzöl bizonyos ételeket az étrendedből. Leginkább a cukrot, fehér lisztet és sok esetben a tejtermékeket is.
 • Választhatod a fitnesz diétát. Lehet kalória, szénhidrátszámítás alapú. A legjobb, ha mindkettőt figyelembe veszed. A kiszámításban tud neked segíteni edződ, illetve interneten is találsz segítséget.
 • Fontos az, bárhogy is választasz, hogy a saját életritmusodhoz a legjobban illeszkedjen.  Figyeld közben a saját tested, mire reagál jól és mi nem esik jól. Ha már kellő tapasztalattal rendelkezel, kötelezd el magad a bevált módszer mellett.

Nem is olyan bonyolult, igaz? Akkor elkezdjük?

Amennyiben nem tudsz hozzám eljönni, akkor is tudok neked segíteni méghozzá a következőkben:

 • Mostantól újra elindult a blog. Minden vasárnap megosztom veled tapasztalataimat, belefűzve gyakorlatokat, amik segítenek neked.
 • Gerincünk védelme mellett, fókuszba kerülnek majd a térd problémák is.
 • Beszélünk olyan sportokról is, amik számunkra nem megfelelőek, de mégis kedveltek. Lesznek bejegyzések, amelyek arról szólnak majd, hogyan kompenzáljuk ezek káros hatásait, hogy továbbra is élvezhessük őket.
 • Beszélni fogunk étkezésről is, hogy milyen alternatíváink vannak, mire figyeljünk, ha fogyni, hízni szeretnénk.

Mostantól várlak minden vasárnap, itt a Fitness Terápián 🙂