Hogyan mentesítsük magunkat a kötelező házimunka káros hatásaitól?

Az ősz, illetve a tavasz kezdete általában az az időszak, amikor nagytakarításba kezdünk. Én ilyenkor szeretem kicsit átrendezni a lakást. Ősszel igyekszem melegebbé varázsolni színekkel, felkészülve a kuckózós, gyertyafényes, teázós estékre.

De ebben az időszakban nem csak én vetem bele magam alaposan a házimunkába, hanem a vendégeim nagy többsége is és előfordul, hogy ilyenkor teljesen lerobbanva jelennek meg az edzésen. Majd kérdésemre, hogy mi történt, jön a válasz, „semmi különös, csak a muszáj volt elvégezni a kerti munkát”, „kitakarítottam a lakást”, „átrendeztem a lakást”…

Fontos lenne, hogy miközben ablakot pucolunk, gereblyézünk, szekrényt pakolunk, mosogatunk, vasalunk, porszívózunk, próbáljunk a lehető legkevesebbet görnyedni.

Persze, amikor teljesen belemerülünk a munkába, nagyon nehéz erre tudatosan figyelni, de a testünk viszonylag rövid idő alatt jelezni fog. Legalább ilyenkor egy kicsit álljunk meg, nyújtózzunk egy nagyot. Tudom, hogy nehéz közben pihenni. Ha belevetem magam, én is a lehetetlent is be akarom fejezni még aznap. Csak mert olyan jó érzés egyszerűen kipipálni és élvezni az eredményét.

De mi történik akkor, amikor épp csak élveznénk a lakásunkból áradó tiszta illatot, a felszabaduló teret, az ablakból elénk táruló rendezett kertet, majd belenyilal a fájdalom a hátunkba, derekunkba? Ez a pár perces gyakorlatsor segít neked, hogy elkerüld ezt a kellemetlenséget és élvezhesd kemény munkád gyümölcsét:

 

Hogy jön ez az egész bejegyzés az újrakezdéshez? Minden változás, változtatás előtt én személy szerint először a lakásomat tisztítom meg, rendezem át. Egyrészt azért, mert ez a legkönnyebb és nagyon jól megtisztítja a gondolataimat is. Megszabadulok a feleslegesen raktározott holmiktól valamint, feltérképezem, hogy mi mindent kell beszereznem a következő időszakra.

Ha pedig visszatérünk a nyári pihenés alatt felszedett kilókra, akkor ilyen szempontból is jelentős az átrendezés. Leginkább a konyhába begyűjtött, finoman fogalmazva feleslegesen tárolt holmik selejtezése. Legjobb ezeket elajándékozni, vagy kukába dobni, de semmi esetre sem gyorsan felfalni, most már úgyis mindegy címszóval :-).  Ne feledd, épp újrakezdünk, úgyhogy kukába vele!

Viszont az öröm ebben az egészben, hogy nagyon sok finomság vár ránk ebben az időszakban.  Ez az a időszak, amikor nagyon finom almát, szőlőt, sütőtököt, céklát tudunk vásárolni, amik segítségével könnyebben átvészelhető a nassolós időszak. De ilyenkor különösen jól esnek ismét a magvak, illetve az aszalt gyümölcsök. Ezeknek ugyan magas a kalóriatartalmuk, viszont nagyon jól tudják pótolni az egészségtelen kalória bombákat…

Folytatjuk életünk átalakítását? Amit eddig kipipálhatunk:

  • nagytakarítás
  • nagytakarítás utáni korrekciós gyakorlatsor
  • konyhánk feltöltése egészséges és szezonális élelmiszerekkel

Mi jöhet ezután? Várlak jövő héten is, itt a Fitness Terápián és együtt tovább lépünk. Készen állsz?