Szeptemberi újrakezdésünk eredménye és a 3 fontos tényező, ami fontos, hogy fenntartsuk a fájdalommentes időszakot

Szeptemberi újrakezdésnek köszönhetően kialakult új szokásaink eredményének összegzéséről és további tippek, tanácsok összegyűjtéséről szól a következő bejegyzés.

Szeptember végén már mindannyian javában dolgozunk, megszokott módon telnek hétköznapjaink. A nyár már szinte olyan távolinak tűnik, sőt egyre többen a karácsonnyal riogatnak minket. Sajnos, igazuk van. Hipp-hopp itt lesz, amikor szintén nem az alakunk megőrzése, formálása lesz a fő szempont, hanem a családi eseményeké, a nagy lakomáké. Tehát, ha még nem kezdted el a mozgást és egészséges étkezést, akkor most van itt az ideje, nem holnap, nem december 1-én és nem január 1-én, hanem pontosan most.

Nézzük, mi az a 3 legfontosabb tényező, amivel elmúlik a fájdalom a hátunkban, derekunkban, amivel kompenzálni tudjuk az egész napos ülést, előre görnyedést munkánk során:

Az első: a MOZGÁS.

Testünk arra lett kitalálva, hogy használjuk. Napi 8-10 órás ülés, vagy épp állva előre görnyedés rendesen megterheli a gerincünket. Izmaink pedig alkalmazkodnak a testhelyzetünkhöz. A tartásért felelős izmok, ilyenkor túlnyúlnak, vagy épp berövidülnek. A mozgásért felelős izmok pedig, ha nem használjuk kellően őket amnéziások lesznek és elfelejtik, mi is az ő valódi feladatuk.

Ezért is nagyon fontos, hogy amikor elkezdünk edzeni, mozogni olyan sportot válasszunk, ahol első körben tartásunkat javítjuk ki. Így nem csak annyi történik, hogy megtanulunk helyesen ülni, állni, de ennek köszönhetően akkor is kevésbé terheljük a gerincünket, amikor épp kénytelenek vagyunk terhelni.

A másik nagy előnye a tartásjavításnak, hogy nagyon látványos változást hoz az eredménye. Ha még nem is fogytunk jelentősen, akkor is már vékonyabbnak tűnünk és környezetünk észreveszi a változást.

A harmadik nagy előnye pedig, hogy elkerülhetjük az edzés során kialakulható sérüléseket, így nem lesznek kieső időszakok, nem mellesleg pedig nagyon sok fájdalomtól kíméljük meg magunkat.

A második: a TÁPLÁLKOZÁS

Látványos változás eléréséhez elengedhetetlen, hogy a megfelelő táplálékot, megfelelő mennyiségben vegyük magunkhoz. Ha túlsúllyal rendelkezünk a gerincünk védelme érdekében is fogynunk kell, hogy minél kisebb terhet cipeljünk. Ez pedig csak mozgással nem fog menni. Ha pedig túl vékonyak vagyunk, akkor izmot kell magunkra építeni, hogy védjük a sérülésre hajlamos szegmenseket a gerincen. Ehhez is fontos lesz a helyes táplálkozás.

Számos lehetőségünk van ahhoz, hogyan is kezdjünk ehhez. Mindenképp gondolkozzunk életmódváltásban és felejtsük el az időszakos diétákat. Érdemes úgy kezdeni az egészséges életmódot, hogy először csak kiiktatjuk azokat az élelmiszereket, amik köztudottan hízáshoz vezetnek. A legjobb, amit tehetünk, hogy visszaszorítjuk a cukor, fehérliszt fogyasztását. Legyünk figyelmesek és óvatosak, mert ezek azok az alapanyagok, amit rengeteg élelmiszerbe belecsempésznek a gyártók.

Arra is figyelnünk kell, hogy az egészséges ételekből sem ehetünk korlátlan mennyiségben. Figyeljünk testünk jelzéseire és akkor együnk, amikor éhesek vagyunk, fejezzük be, amikor jól laktunk.

Érdemes azzal is tisztában lennünk, hogy attól, hogy valami glutén-, laktóz-, és cukormentes, még tele van kalóriával. Ezért az ilyen süteményekből sem ehetünk korlátlan mennyiségben. Ez a régebbi cikk összefoglalja, hogy mi mindenre kell figyelnünk a konyhánkban, amennyiben fogyni szeretnénk.

Ha pedig megállna a fogyásunk életmódváltásunk után, vagy ha nehezen kontrolláljuk magunkat, akkor érdemes nagyobb figyelmet szentelni ételeink összeállítására. Ha fogyás a cél akkor a fehérje bevitelnek a jelenlegi súlyod 1,5-2 szeresének kell lennie grammban. A napi szinten bevihető szénhidrát pedig szintén a jelenlegi súlyod szorozva 1-2-val grammban. Ha egészséges zsírokat fogyasztasz, ezeket nem kell mérni (pl. kókuszzsír).

Hosszú lenne leírni az összes szempontot, ami az étkezésre vonatkozik. De kérj ebben nyugodtan segítséget edződtől. Ha pedig ételintoleranciával rendelkezel, fordulj szakemberhez.

Mi az, ami biztosan nem fog működni? Ha továbbra is egészségtelen ételeket fogyasztunk, csak kisebb mennyiségben. Természetesen nem fog összedőlni a világ és nem is fogjuk visszaszedni a leadott kilókat, ha olykor-olykor elfogyasztjuk kedvenc ételeinket is. Javaslatom szerint ez viszont ne a kezdeti időszakban történjen meg, hanem akkor, amikor már egy bizonyos célt elértünk és amikor már elég erősek vagyunk ahhoz, hogy az újra átélt ízharmónia nem térít le minket az utunkról

A harmadik: az ALVÁS

Igen, nagyon fontos, hogy meglegyen a pihenés.  Kiemelten fontos, hogy ágyunk, matracunk megfelelő keménységű, párnánk pedig megfelelő magasságú legyen. Ha reggel úgy ébredünk, hogy fáj mindenünk, lezsibbad a karunk, lábunk, akkor biztosan új matracot, párnát kell választanunk.

Mindez mellett nagyobb fontos még az alvás mennyisége és minősége is. Különösen pihentető az éjfél előtti alvás, ezért ha nem vagyunk menthetetlen éjszakai baglyok, akkor adjunk több lehetőséget magunknak az éjfél előtti alvásra. Nem csak gerincünk, de testünk is meghálálja. Sokkal tovább meg tudjuk őrizni fiatalos külsőnket.

Mi lett az én újrakezdésem eredménye?

Beiktattam heti 1 jóga órát. Ez egy személyi edzés magamnak tőlem. Valamint heti 1 alkalommal elmegyek táncolni. Ez utóbbi a lelkemnek kell :-). Itt még sajnos nincs rendszer, jelenleg még mindig attól függ, hogy mikor akad szabadidőm. De szervezés alatt van, hogy hetente egyszer fix időben egészen biztosan eljussak táncolni :-).

A nyári lazulást követően az étkezésem is újra kellett terveznem. Nagyon sok élelmiszert visszaengedtem a minden napokba, amiknek köszönhetően felszaladt az a 3 kiló. Ezek újra tiltólistára kerültek és az igazi élményeket más, egészségesebb forrásból gyűjtöm be.

Több szabadidőt engedélyeztem magamnak, így többet is alszom. Törekszem a napi 7-8 órára és ebből legalább 1, de ha lehet 1,5-2 éjfél előtti alvás.

Mi lett a eredmény? Két kg fogyás és kisimult arc.

Akkor ennek most vége? A szeptembernek mindenképp 🙂 és az újrakezdésnek is, hiszen szokássá alakult, igaz? Természetesen a blog tovább folytatódik további érdekes és hasznos bejegyzésekkel.