Tévhitek a zsírégetésről…

A felnőtt magyar lakosság 65%-ka túlsúlyos, vagy elhízott, de mellette a normál testtömeg indexszel rendelkező férfiak és nők nagy többsége is folyamatosan kutatja a hatékony és minél gyorsabb zsírégető edzéseket, hogy minél előbb elérje a ma nagyon divatos szálkásan izmos, vékony alakot. Ha fiatalabbak vagyunk, akár még az egészségünket is kockára tesszük, hogy megfeleljünk a szépség ideálnak. Könnyű viszont minket megtéveszteni, ha nem vagyunk tisztában azzal, hogyan is működik ez a folyamat.

Testünk méreteinek és arányainak módosítása kétféle szövettípus változásával valósul meg. Ez a zsírszövet és az izomszövet.

Amikor fogyni szeretnénk, akkor a felesleges testzsírtól szeretnénk megszabadulni, nem pedig a testünk tömegét meghatározó kilóktól. Ez utóbbi esetben gyakran más fontos szövetféleség is megcsappanhat (például a már említett izomszövet), ami nem célunk, alakunk formálása során. Ha mindenképp követni szeretnénk alakunk változását, fontos, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk a ruha méreteinknek, semmint a mérleg által mutatott kilóknak.

Jó, ha figyelembe vesszük, hogy a zsírszövet egy passzív szövetféleség, aminek mérete növelhető és csökkenthető fizikai munka teljes hiányában is. Tehát ágyban fekve elhízhatunk, de akár le is fogyhatunk. A zsír nem más, mint energiaraktár. Az pedig, hogy fogyni, vagy hízni fogunk a felvett kalorigén tápanyagok mennyiségének függvénye.

Tehát a több kalóriát veszünk fel, mint amennyit a testünk felhasznál, hízni fogunk, ha kalóriaszegényen táplálkozunk, akkor fogyni fogunk.  Ez pedig sportolás nélkül is lehetséges.Azonban az egészséges fogyókúra nem nélkülözheti a mozgást és az egészséges táplálkozást!

Az egyik kedvenc TV műsorom, most sokan meg fognak lepődni, mert ennél vannak jobban összeállított életmód magazinok is: a Véznák kontra dagik. A műsor vézna szereplői az élő példák arra, hogy mozgás nélkül, egészségtelen táplálkozással is le lehet fogyni. Vézna szereplők nagy többsége az energiájukat nagyrészt fokozott cukor bevitellel és koffeinnel oldják meg. Sokan közülük egészségesebbnek hiszi magát dagi párjánál és ledöbbenek, amikor megmutatják neki, hogy a túlzott cukorfogyasztás következtében el vannak zsírosodva belső szerveik és milyen betegségek várnak rájuk, ha tovább folytatják jelenlegi életmódjukat.
Ehhez a cikkhez a műsor ezen részét emeltem ki, de nem ezért nézem. Sokkal érdekesebb számomra, hogy a szereplők, hogyan magyarázzák meg maguknak életmódjuk helyességét. Majd szembesülve a rájuk váró betegségekkel, hogyan ébrednek fel és indulnak el a változás útján. Majd az első ítélkezések után a partnerükkel szemben, hogyan válnak mégis partnerük támogatójává.

DE TÉRJÜNK VISSZA A CIKK EREDETI TÉMÁJÁHOZ: A ZSÍRÉGETÉSHEZ. NÉZZÜK ÁT AZ EZZEL KAPCSOLATOS TÉVHITEKET:

Minél jobban megizzadok egy edzésen, annál több zsírt égetek el

Tény, hogy akkor izzadunk, amikor mozgunk és minél intenzívebb egy mozgás, annál nagyobb a hőtermelés. Valamint az is tény, hogy edzés hatására indul be egy hatékonyabb zsírégetés, azonban az izzadtság és zsírveszteség között nincs összefüggés. A zsír nem ég el vízzé. Ezért felesleges fogyasztó övvel becsomagolnod magad, abban a reményben, hogy fokozza az adott területről történő fogyást… Ebből azonnal indul a következő tévhit.

Létezik lokális zsírégetés

Nem létezik. Teljesen felesleges fóliába tekerned magad. Teljesen felesleges csak a kényes területre edzened, mert nem lesz látványosabb a változás, ráadásul olyan izom egyensúlytalanság alakulhat ki, ami mozgásszervi sérülésekhez, betegségekhez vezet.

Hatékonyabb, ha a bemelegítés és a nyújtás helyett is inkább keményebben dolgoztatom a testem

Nem, sőt. Mindkettő kihagyása mozgásszervi sérülésékhez és betegségekhez vezet. Nem mellesleg az edzésed is kevésbé lesz hatékony. A bemelegítés célja, amellett, hogy megvéd a sérüléstől, felkészít a terhelésre. A nyújtás során pedig a terhelés során berövidült izmokat tudod kilazítani, ezáltal sokkal hatékonyabb lesz a következő edzésed, mert újra teljesen pályáján dolgoztatod az izmod, nem pedig a berövidült szakaszon. Mellesleg a nyújtás hatására szebb lesz a tartásod, ezáltal alakod is.

Ha edzek, bármit ehetek, mert úgyis elégetem a kalóriákat

Ezzel a tévhittel könnyen el lehet hízni. Ha fogyás a cél, akkor bizony oda kell figyelnünk az egészséges táplálkozásra.  Érdemes elkerülnünk a gyors fogyást ígérő, határozott ideig tartó diétákat. Átmeneti változást ígérnek csupán. Sőt, gyakran előfordul, hogy plusz kilókat szedünk fel, miután abbahagytuk.
Olyan életmódra érdemes áttérnünk, amit tartani tudunk. Megtehetjük, hogy száműzzük

az egészségtelen és hizlaló ételeket az étrendünkből (fehérliszt, cukor). Valamint korlátozzuk a csupán egészségesebb (teljes kiőrlésű lisztből, édesítőszerrel készült, mindenmentes, paleo pékáruk, sütemények, édességek) és a ténylegesen egészséges szénhidrátok (édesburgonya, banán, szőlő, sütőtök…) bevitelét is. Ne feledjük, hogy egy-egy egészséges étel kalória tartalma is lehet nagyon magas. Legyünk óvatosak a félkész-, és késztermékekkel. Szánjuk kis időt, hogy elolvassuk, miből készül egy-egy élelmiszer. Nézzük meg mennyire kalória dús, mennyi cukor van benne és ennek függvényében döntsük el, szükségünk van-e rá.

A kardio a leghatékonyabb zsírégetés

Nem feltétlenül. Egy lassú, egyenletes tempóban végzett kocogás messze nem fog annyi zsírégetést eredményezni, mint egy intenzívebb súlyzós, vagy saját testsúlyos edzés. Természetesen tud nagyon hatékony lenni például egy olyan kardio edzés, amikor az intenzitásokat váltogatjuk. Ha szeretjük ezt az edzésformát, nyugodtan végezzük, de csak zsírégetés miatt nem érdemes ezt választani.

Mit sportolhatok, ha gerincbántalmak kínoznak?

Ebben az esetben érdemes gerinctornát választanunk. Ne ijedjünk meg attól, hogy ez egy könnyű torna lesz. Lehet ez egy keményebb edzés, ráadásul hatékonyan formálja a kényesebb területeket is, csak más szempont szerint, mint egy szimpla alakformáló edzés. Itt a fő szempont az, hogy gerincünk védelme érdekében funkciójuk szerint munkára bírjuk izmainkat.
Ha szeretjük a kardió edzéseket, akkor kiváló lesz számunkra az egyenetlen talajon való intenzívebb séta. Elindulhatunk egy emelkedő szakasznak felfelé, váltogathatjuk a tempót.
A lényeg, hogy derék-, illetve hátfájással sem kell lemondanunk a vágyott alakról. Nem kell kímélnünk magunkat, a mozgás fog jót tenni nekünk, csak sokkal átgondoltabban kell megválasztani gyakorlatainkat.

Ha ezeket a szempontokat figyelembe vesszük és változtatunk életmódunkon, akkor egészségünknek hamar látványos eredménye lesz. Ha pedig ehhez segítségre van szükségünk, akkor bátran keresünk fel szakemebert.

Ha hasznosnak találtad ezt a bejegyzést, kérlek oszd meg másokkal is