Miért fontos farizmunk életre keltése a gerincünk védelme érdekében?

Leginkább mi nők szentelünk nagyobb figyelmet a fenék formáló gyakorlatoknak és többnyire nem a gerincünk védelme, hanem sokkal inkább hiúsági szempontok vezérelnek. Folyamatosan azokat az edzéseket kutatjuk, ami kiemelten foglalkozik a kényes területtel. Ebben a kérdésben pedig nagyrészt igazunk van, mert a formás fenék valóban az edzőteremben készül, vagy kiemelten a gerinctréningen?

Fontos tudni farizmainkról, hogy fázisos izmok. Ez annyit jelent, hogy fizikai aktivitás hiányában gyengülésre, nyúlásra, sorvadásra hajlamosak. Megfelelő terhelésre gyorsan aktiválódnak, azonban gyorsan el is fáradnak (pontosan ezt érezzük, amikor nekifogunk egy intenzívebb farizom gyakorlatnak).

De miért is olyan fontos a farizmunk megfelelő edzése? Ezúttal tegyük félre az esztétikai szempontokat és koncentráljunk arra, hogy miért szerves része az aktív farizom az egészséges testnek.

Ha a farizmok elhelyezkedését nézzük, látszik, hogy a farizmok a felsőtesttel, és az alsó végtagokkal is összeköttetésben vannak a medencén, a keresztcsonton és a combcsonton keresztül.  A nagyfarizom fontos feladata a medencebillentés, a középső és a kis farizomnak pedig nagy szerepe van a medence oldalirányú stabilitásában.

A körteképű izom itt a kakukktojás. Ez az izom nem fázisos izom, hanem tónusos. Ez annyit jelent, hogy nem gyengülésre hajlamos (ergo nem kell edzenünk), hanem rövidülésre hajlamos (rossz tartás, sok-sok ülés, ergo nyújtanunk kell ezt az izmot). Rövidült állapotban nyomást helyezhet az ülőidegre, ami komoly deréktáji fájdalmat tud okozni). Ezért fontos, hogy stretching gyakorlataink között szerepeljen az izom nyújtása.

De most térjünk vissza fázisos, gyengülésre hajlamos farizmainkra, melyeknek fontos szerepük van a medencénk stabilitásában. Amennyiben medencénk előrebillen, vagyis dőlésszöge nő, akkor gerincünk görbületei fokozódnak, ezáltal túlterhelődik az ágyéki gerincszakasz, kialakul egy izom egyensúlytalanság, kialakul egy rossz testtartás, ami gerincbetegséghez vezethet.

Amikor pedig a medencénk hátrabillen, vagyis dőlésszöge csökken, akkor a gerinc görbületei kisimulnak, kialakul a lapos hát. A gerinc merevebbé válik, szintén izom egyensúlytalanság és rossz testtartás alakul ki, ez pedig szintén gerincbántalmakhoz vezethet.

Szeretném hangsúlyozni, hogy önmagában a farizmok edzése nem oldja meg a problémát. Ez a rövid és egyszerű anatómiai összefoglaló csak azt akarja szemléltetni, hogy miért elengedhetetlen része a farizmok edzése is egy jól felépített gerinctréningnek és miért nem szabad a farizom gyakorlatokat kihagynunk edzésünkből, akkor sem, ha nem érdekel minket, hogy mennyire formás testünk ezen területe.

Mi történik akkor, ha a cikk elolvasása után bepánikolunk és vadul elkezdünk guggolásokat és kitöréseket végezni? Akkor sem biztos, hogy rögtön életre keltjük őket, ezért várjunk még egy kicsit.

A farizmok, ha nem használjuk őket, képesek teljes mértékben leállni. Az egész napos ülés az íróasztalnál, a TV előtt, az autóban, a tömegközlekedési eszközökön, mind odavezetnek, hogy a farizmokat ideje korán nyugdíjba vonultassák. Nem véletlen ez a kifejezés, mert olyannyira képesek megválni a kötelességüktől, hogy amikor munkára hívnánk őket, akkor is elfelejtenek időben bekapcsolni, és a munkavégzést más izmokra hagyják. Ergo tudsz úgy guggolni, kitörni, hogy a négyfejű combizom és a gerincfeszítők dolgoznak jórészt.

Hogyan tudjuk a farizmainkat aktiválni, ha hosszú ideje nem használtuk őket? A következő két gyakorlatban ki tudjuk kapcsolni a farizmokat segítő izmokat:

Ha hasznosnak találtad ezt a bejegyzést, kérlek oszd meg másokkal is. Köszönöm.