Bemutatkozás

annamariaFarkas Annamária vagyok, remediatív személyi edző, gerinctréner, jóga oktató, valamint a Fitness Terápia megalkotója. Küldetésem megismertetni és megszerettetni a mozgással történő gyógyulást, az egészséges alakformálást.

A jelen cselekvése és a jövő céljai a múlt tapasztalataiból meríthetnek tudást, megértést, bölcsességet. Én ezt vallom, ezért szeretném, ha megismernéd a személyes történetemet, amelynek eseményei a Fitness Terápiához vezettek. A hozzám forduló vendégek egészségügyi vagy túlsúly problémája számomra személyes tapasztalat. Ez az esszenciája az empátián és a professzionális szakmai hozzáértésen alapuló Fitness Terápiának.

Túlsúlyos kamaszként már nem csupán a testnevelés órák aggasztottak”

Gyerekkoromban súlyproblémákkal küzdöttem. Gyűlöltem a testnevelés órákat, mert sikerek helyett a megszégyenítést tapasztaltam meg. Biztos voltam benne, hogy ha nem lesz kötelező, sosem fogok sportolni. Túlsúlyos kamaszként már nem csupán a testnevelés órák aggasztottak, ennél nagyobb problémát okozott a testemmel való elégedetlenség, a túlsúlyom. Szerettem volna vonzó és csinos lenni, de nem tudtam, mit tegyek. Hosszú éveim teltek azzal, hogy egészségtelen és buta módszereket próbáltam ki egyiket a másik után. Vékony akartam lenni, ezért átgondolás nélkül bármilyen kecsegtető kúrát elkezdtem. Mondanom sem kell, hogy az esetenként elért rövid távú fogyás után, mint a hullámvasúton, annál erősebb élmény az újabb és újabb kudarc.

„Ekkor vettem meg az első fitness bérletemet, én is elkezdtem küzdeni a saját céljaimért.”

Ma is emlékszem a pillanatra, amikor remegő lábakkal alig mertem odalépni a csinos recepciós lányhoz a konditeremben. Ez már a főiskola első évei alatt történt. Tele voltam szorongással, hogy a számomra idegen közegben mindenki tökéletes alakú, edzett és szolibarna lesz, csak én fogok kilógni a sorból. Féltem, hogy lekezelőek lesznek velem, mert duci vagyok, mert nincsenek drága edzőruháim. De nem ez történt. A recepciós lány mosolygós és segítőkész volt. És végülis mindenki kedves és barátságos volt velem. Nem kellett sok idő, míg rájöttem, hogy az elsőre szorongást okozó kondilakókkal több a hasonlóság köztünk, mint gondoltam: itt mindenki ugyanúgy küzd a saját céljaiért. Ekkor vettem meg az első fitness bérletemet, én is elkezdtem küzdeni a saját céljaimért.

Az első alkalomtól kezdve függő lettem. A csoportos órák biztonságában megtapasztaltam a jó hangulatú mozgás addiktív örömfaktorát, és a célirányos edzés eredményeként a változás jeleit a testemen. Újabb és újabb aerobic órákat próbáltam ki, a siker lelkesítő és motiváló volt. Úgy éreztem, hogy valami csoda történik velem. Mintha egy elhanyagolt, szakadt plüss mackó lennék, akit megjavítanak, rendbe hoznak, és végül szép és feszes lesz. A sport innentől az életem részévé vált.

„Gondolja át még egyszer, különben tolókocsiba kerül”

A közgazdász diploma megszerzése után több mint 10 évig a szakmámban dolgoztam. Az egész napos ülést követően a nap fénypontja az edzés volt. Az életem jelentős részét az edzőteremben töltöttem, napi 2-3 órát edzettem. Semmi más nem érdekelt, csak vékony akartam lenni. Ész nélkül, keményen edzettem minden egyes nap. Függő lettem, amivel együtt járt az az irracionális szorongás, hogyha egyetlen edzést is kihagyok, el fogok hízni. Ebben a túledzett időszakban történt egy nap, hogy a munkahelyemen egy banális hirtelen mozdulat után nem tudtam felegyenesedni. Nagyon megijedtem, orvosi segítségre volt szükségem. Az üzemorvos volt abban a pillanatban elérhető. Egy elhízott, idősebb hölgy, aki azt mondta, hogy mostantól nem edzhettek többé. Ha feltétlenül sportolni akarok, esetleg úszhatok, lehetőleg háton. Emlékszem a döbbenetre és a sokkhatástól zavart ellenkezésemre, amit végleg lefagyasztott az orvos felől érkező következő mondat: „gondolja át még egyszer, különben tolókocsiba kerül”.

„Sem az edzés, sem a masszázs nem segített. Folyamatosan fájt a derekam.”

Átgondoltam és továbbmentem egy magánorvoshoz, akit ajánlottak nekem. Szakmai hozzáértéssel elmondta, hogy mi okozza a problémát, hogy nyugodtan sportolhatok, csak vegyek vissza a tempóból és legyenek pihenő napok. Pár évig minden rendben volt, továbbra is közgazdászként dolgoztam, napi 8-10 órát. Ám az ember gerince nem az egész napos ülésre van kitalálva, viszont jelenlegi életformánk többnyire ezt követeli meg. Egy idő után megjelent a hátamban a nem múló, nem indokolt, izomláz szerű fájdalom. Folyamatosan fájt a derekam, az izmok teljesen becsomósodtak a hátamon. Majd eljött az a pont, amikor már sem az edzés, sem a masszázs nem segített.

„Fantasztikus élmény, ha az ember önmagán tud segíteni.”

A problémámmal sok és sokféle szakembert felkerestem, de a tüneti kezelésen sajnos nem jutottunk túl. Ekkor találkoztam egy olyan, az emberi testről és a gerinc problémáiról holisztikusan gondolkozó fizioterapeutával, aki reményteli, hosszú távú és valódi megoldást kínált az akkor már elkeserítőnek mondható helyzetemre. Bene Máté Zoltán nem az edzésről akart leállítani – mint ahogy a korábbi orvosok, szakemberek szinte mindegyike tette – hanem rávilágított arra, hogy az edzés milyenségében, minőségében van a gyógyulás kulcsa. Felvillanyozott a tény, hogy továbbra is mozoghatok, edzhetek, hiszen ez akkorra már az életem szerves részévé vált. Izgatott várakozással érdekelt minden arról, hogyan fogom épp a mozgással meggyógyítani magam. Megtanultam, melyek azok a gyakorlatok, amiket kerülnöm kell, de ezzel együtt elsajátítottam azokat is, amelyekkel pedig gyógyítani tudom a gerincemet. Ez a módszer nem pirula, amit az orvos felír, nekünk pedig egyetlen dolgunk, hogy azt ne felejtsük el bevenni. Kemény munkát igényelt és kitartást, ám a remények ebben az esetben nem foszlottak szerte: tanultam, edzettem, gyógyultam.

Fantasztikus élmény, ha az ember önmagán tud segíteni, és egyben lelkesítő is. Nem álltam meg, szerettem volna ezt az élményt minél több emberrel megosztani. A szakmai tudásom elmélyítése céljából elsőként aerobik oktatói képzésre jelentkeztem. A tanfolyam megfelelő alapot adott az aktív és sokszínű órák megtervezéséhez és kivitelezéséhez, de nyilvánvalóvá vált számomra, hogy mindez nem elegendő a gerincet védő edzések összeállításához. Az is világossá vált számomra, hogy ha az aerobic és fitness edzők képzéséből hiányzik a gerinc-, nyak- és derékproblémák megelőzésének és terápiájának alapos szakmai ismerete, előfordulhat, hogy az órákon megválasztott gyakorlatok – az edző önhibáján kívül – hozzájárulhatnak, vagy meglévő probléma esetén fokozhatják a veszélyeztetett vendégek mozgásszervi panaszait.

A saját korábbi gerincproblémám, a mozgás szeretete és a másokon való segíteni akarás együttállása egyenes utat jelentett a gerincterápiás képzések felé. Így lettem gerinctréner, dinamikus jógaoktató, személyi edző, majd a Fitness Terápia megalkotója.

„Merhetek nagyot álmodni?”

Ami hobbiként indult, így vált az életem egyre fontosabb és meghatározóbb szeletévé. A főállású közgazdász munkám mellett az időm nagy részét személyi edzőként a vendégeimmel töltöttem az edzőteremben. A fennmaradó szabadidőmben pedig megszállottan tanultam. Óráimat a gerinc védelmét szem előtt tartva terveztem, a személyi edzésekbe pedig kifejezetten a gerinc mozgással történő jótékony terápiáját tudtam beépíteni. Emlékszem egy sok évvel ezelőtti hétköznap estére, mikor az első vendégeim egyike, aki hosszú éveken át tartó derékfájással küzdött, csillogó szemmel újságolta az edzés előtt, hogy két hete egyáltalán nem fáj a dereka. Az akkori vendégeim közül többen a mai napig hozzám járnak.

Amikor a főállású munkahelyem megszűnt, nem volt kérdéses számomra, hogy a felszabaduló időmet a Fitness Terápiára fordítsam személyi edzőként, gerinctrénerként. Ám mindaddig alkalmazott voltam, így a vállalkozói lét bár vonzó, de ismeretlen és kicsit félelmetes is volt számomra. Merhetek nagyot álmodni? Vajon tényleg sikerülni fog? Bátorsággyűjtés gyanánt különféle feltételeket szabtam magamnak és az életnek. Végül minden feltétel teljesült, így nem volt visszaút. Ami akkor kétségekkel teli volt, visszanézve most nyilvánvalóan helyes. Ami akkor kanyargós útnak tűnt, utólag nyílegyenesnek látszik. Mert azzal foglalkozom, amihez a legjobban értek, amit igazán szeretek: személyi edzőként hozzásegítek másokat ahhoz, hogy a mozgás és a kemény munka eredményeképp edzettek, csinosak, elégedettek és mindenekelőtt egészségesek legyenek.


Végzettség

  • Bene Máté Zoltán – Gerincterápia jógával
  • Bene Máté Zoltán – A gerinc fitnessterápiája
  • Fitness Akadémia – Személyi Edző
  • Almásy Csilla Gerinckoncepció – Dinamikus jóga oktató
  • Almásy Csilla Gerinckoncepció – Gerinctréner
  • Almásy Csilla Gerinckoncepció – Core-stabilizáció
  • Almásy Csilla Gerinckoncepció – Streching
  • Almásy Csilla Gerinckoncepció – A térd funkcionális anatómiája
  • FitnessAkadémia – Aerobic edző